Skip to main content

Uitkeringsfraude wordt lastiger

29-01-2020  |  Nieuws Algemeen

Op nu.nl verscheen dit artikel: "Kabinet wijzigt wet: uitkeringsfraude wordt lastiger"

Goed nieuws, zou je zeggen: uitkeringsfraude wordt lastiger. Wanneer iemand bezittingen in het buitenland heeft, kreeg men wel een bijstandsuitkering. Dat gaat straks niet meer wanneer je daarvoor al een boete hebt gehad. Dat lijkt terecht. Maar er zit nog een kant aan het verhaal.

Wat als je een huis in het buitenland hebt, maar je krijgt het met geen mogelijkheid verkocht? Zodra dat wordt gemeld of ontdekt, dan krijg je een boete en vervolgens direct geen uitkering meer. Heb je dan pech gehad en moet je het zonder uitkering doen?

Gelukkig niet. In het persbericht van het ministerie staat ook:

Met de wetswijziging worden vorderingen en boetes wegens fraude binnen de gehele sociale zekerheid niet meer meegeteld als schuld bij de vermogenstoets. Hiermee wordt het onterecht verkregen voordeel bij fraude dus weggenomen. Van Ark: ‘Daarbij wordt van de persoon in kwestie verlangd dat hij of zij er alles aan doet om het bezit, zoals een antiekverzameling of een tweede huis, te verkopen. Is dit niet direct mogelijk bijvoorbeeld omdat verkoop langere tijd in beslag neemt, dan kan de gemeente de bijstandsuitkering verstrekken als lening die op een later moment wordt terugbetaald.

 

Bronnen:

Nu.nl en rijksoverheid.nl

Contact ons

Vragen of een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.