Skip to main content

Teken de petitie

18-12-2019  |  Artikel Overheid Algemeen

Het duurt beschamend langzaam voordat de Wet Vereenvoudiging Beslagvrije voet wordt ingevoerd. In 2014 stuurde de KBvG voor een wetsvoorstel naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2017 werd het voorstel aangenomen en in januari 2019 zou de wet van kracht worden. Dit werd uitgesteld tot 2021. En de gerechtsdeurwaarders hebben er genoeg van.

 

Wat is het probleem?

De beslagvrije voet is het deel van de inkomsten of uitkering waarop een gerechtsdeurwaarder geen beslag mag leggen. De huidige berekening van de beslagvrije voet is moeilijk uitvoerbaar. In 75% van de gevallen wordt het beslag te laag vastgesteld. Burgers moeten veel informatie daarvoor aanleveren en dat is iets wat zelden gebeurt. Bijna 200.000 burgers met schulden kunnen hierdoor dieper in de schulden raken, en lopen het risico te weinig geld over te houden om van te leven

Mensen hebben vaak het idee dat gerechtsdeurwaarders alleen geld komen innen, maar dat beeld is onterecht. Deurwaarders zijn onpartijdig en onafhankelijk maar werken via vaste regels. Daardoor worden mensen ook beschermd. De regels die nu gelden zijn zwaar verouderd en daar moet iets aan gedaan worden. De regels om beslagvrije voet te berekenen komen uit 1990, een tijd waar situaties vaak veel simpeler waren. Hoog tijd om deze regels dus aan te passen.

Wat is de oplossing?

ICT-problemen zijn de oorzaak voor de vertraging van de invoering van de wet. De staatssecretaris deelde mee dat zij in overleg is met de Belastingdienst over het onderwerp. Ze gaat er vanuit dat de wet in 2020 ingevoerd kan worden en per 1 januari 2021 functioneert.

Volgens de Bond van Gerechtsdeurwaarders had de KBvG en de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) in 2017 al de oplossing voor de ICT-problemen voorhanden. "Ons voorstel voor de rekenmodule werd destijds zelfs in de nieuwe wet opgenomen. Zowel de rekenmodule, het burgerportaal en de routeervoorziening zijn door SNG al gebouwd. Toch koos de overheid ervoor om al deze modules zelf te gaan ontwikkelen. Door alle onzekerheid dreigt er opnieuw uitstel. De oplossing is voorhanden, dus waarom nog verder wachten? De overheid zelf is de vertragende factor. Dat kan niet zo zijn!”, zegt voorzitter Wilbert van de Donk van de KBvG.

Met de petitie hoopt de KBvG te bereiken dat de wet – die in 2017 al is aangenomen - per 1 januari 2021 door alle betrokkenen uitgevoerd wordt. De handtekeningen worden aangeboden aan de staatssecretaris.

Wilt u meetekenen? Dat kan hier

Contact ons

Vragen of een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.