Skip to main content

14-03-2017  |  VvE

Subsidie voor VvE’s die energie besparen

 

Sinds 15 september 2016 kunnen Verenigingen van Eigenaars (VvE‘s) die hun complex isoleren een subsidie krijgen. Er bestaan daarnaast subsidies voor duurzaam energieadvies en voor een Duurzaam MJOP. Frank Daniëls van energiemanagementbureau EKB Nederland, legt in dit artikel uit hoe VvE’s subsidie kunnen krijgen voor energiebesparing.

 

Welke VvE’s krijgen subsidie op isolatie?

 

De eerste voorwaarde is dat het complex bestaat uit koopwoningen. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een VvE, een woonvereniging of woon coöperatieve flatexploitatievereniging (CFV, niet te verwarren met een woningcorporatie). De grootte of de soort appartementen (bijvoorbeeld: maisonnette, galerij-, portiek- of flatwoningen) maakt niet uit.

 

Wanneer krijg je subsidie op isolatie?

 

De subsidie kan worden toegekend wanneer ten minstens twee isolatie maatregelen getroffen wordt. Extra maatregelen worden beloond met aanvullende subsidie, en uiteindelijk met een bonus van € 4.000,-. Die bonus geldt voor VvE’s die het gehele complex voorzien van de hoogst mogelijke isolatie (passend bij ‘nul-op-de-meter’). Die bonus geldt overigens per appartement, maar kan slechts eenmaal per woning ontvangen worden. Dus als de individuele appartementseigenaar al eerder subsidie heeft ontvangen, dan kan de VvE voor deze appartement niet nogmaals subsidie krijgen. Sinds 5 december 2015 is de subsidie overigens gemaximaliseerd op (gemiddeld) € 20.000 per koopwoning binnen een VvE.

 

Waarvoor wordt subsidie verleend?

 

Mits de energiebesparende maatregelen voldoen aan de gestelde eisen, wordt subsidie verleend op:
•spouwmuurisolatie;
•gevelisolatie;
•dakisolatie;
•vloerisolatie en/of bodemisolatie, en;
•hoogrendementsglas.

Aanvullende subsidie kan worden verleend op maatregelen zoals:
•isolerende deuren;
•isolerend kozijn met triple glas;
•energiezuinige ventilatiesystemen;
•douche met warmterugwinning, en;
•waterzijdig inregelen verwarmingssysteem.

Tot slot kan de VvE nog een subsidie krijgen op een energieprestatiegarantie, een soort verzekering dat de maatregelen goed worden uitgevoerd en dus daadwerkelijk leiden tot de beoogde energiebesparing. De subsidie bedraagt 50% van de afsluitkosten van de energieprestatiegarantie, tot een maximumbedrag van € 200 per koopwoning.

 

Energieadvies is ook gesubsidieerd

 

Ook voor het advies om te bepalen welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn, bestaat een subsidie. De zogenoemde ‘Energieadvies en procesbegeleiding‘ is er speciaal voor VvE’s. De subsidie bedraagt 75% van de factuur (inclusief btw), tot een maximum (€ 2.000,-). De subsidie voor dat energieadvies wordt niet alleen als het advies gaat over bovengenoemde islolatiemaatregelen, maar ook als het advies ziet op  – bijvoorbeeld – het aanbrengen van zonnepanelen, het installeren van zonneboilers, biomassaketels, warmtepompen en pelletkachels. De voorwaarde is echter dat de VvE binnen 12 maanden minimaal 2 energiebesparende maatregelen gaat uitvoeren.

 

VvE’s: laat dit voordeel niet lopen

 

VvE’s kunnen dus veel voordeel halen uit de door de overheid beschikbaar gestelde subsidies. Niet alleen dus voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, maar zelfs voor het advies daarover. Advies inwinnen loont dus. VvE’s kunnen vrijblijvend contact opnemen met de auteur van dit artikel om de mogelijkheden te bespreken. Wilt u direct berekenen hoeveel uw VvE kan besparen? Gebruik dan de rekentool van RVO.
See more at: https://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/subsidie-vve-energie-besparen/#sthash.caBvXMsP.dpufhttps://www.nederlandvve.nl/vve-nieuws/subsidie-vve-energie-besparen/

 


Bron: Door: Frank Daniëls (EKB Nederland) | Redactie: Nederlandvve.nl http://tinyurl.com/hrhrfw8

 

Contact ons

Vragen of een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.