Skip to main content

Mediation bij VvE-conflicten

11-11-2020  |  Artikel Algemeen

Mediation bij VvE-conflicten is nog relatief onbekend. Op tal van vlakken is mediation al een belangrijk voorportaal voor rechtspraak. Denk aan mediation bij echtscheidingen of mediation bij conflicten op het werk. Maar mediation is ook heel goed inzetbaar bij VvE gerelateerde conflicten.

 

Margreet Malda is Mfn-registermediator en heeft zich met Fuse Mediation als enige mediationpraktijk in Nederland gespecialiseerd in VvE-gerelateerde conflicten. Wellicht kent u haar nog, want zij was 13 jaar werkzaam bij BoitenLuhrs als jurist. In dit artikel vertelt zij graag over mediation bij VvE-conflicten.

 

Mediation bij VvE-conflicten

Aan wat voor conflicten moet je dan denken bij VvE’s? Mediation bij VvE’s is heel goed inzetbaar als bijvoorbeeld een aantal mensen ruzie heeft met het bestuur. Een ruzie waarbij niet alle leden betrokken zijn, maar waardoor wel het functioneren van de gehele VvE gevaar loopt. Het is dan goed om een mediator in te schakelen om te bemiddelen tussen het bestuur en de leden waarmee een conflict is.

Een ander voorbeeld is dat één van de leden toestemming nodig heeft van de VvE voor een voorgenomen op-aan of verbouw en dat de VvE die toestemming weigert. Of wat dacht u van het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten? Of (geluids)overlast van buren? Maar ook wanneer de VvE een conflict heeft met bijvoorbeeld een aannemer, schilder of schoonmaakbedrijf.

 

Mediation is snel en effectief

In conflicten zoals hiervoor genoemd kan het dus een goed idee zijn om een mediator in te schakelen om te bemiddelen. Mediation heeft een aantal voordelen ten op zichte van rechtspraak.

De belangrijkste:

  • Je hebt zelf invloed op de uitkomst daardoor zijn de oplossingen duurzamer dan wanneer de rechter over het conflict beslist.
  • In mediation wordt gezocht naar oplossing van het volledige conflict. De rechter doet alleen uitspraak over het juridische geschil.
  • Mediation is sneller. Een procedure bij de rechtbank duurt normaal gesproken tussen de 6 en 12 maanden. Door Covid-19 nu zelfs nog langer. Een gemiddeld mediationtraject duur tussen de 2 en 3 maanden.
  • Ook niet onbelangrijk: mediation is in veel gevallen ook goedkoper dan rechtspraak.

 

Mediationbesluit

Als het goed is neemt u jaarlijks het incassobesluit. Het besluit waarbij de ALV het bestuur machtigt om mocht dat nodig zijn vorderingen op leden uithanden te geven aan een deurwaarder. Wat u waarschijnlijk nog niet doet is jaarlijks het mediationbesluit nemen. Toch is dat zeer aan te bevelen. Door jaarlijks het mediationbesluit te nemen zorg je ervoor dat het bestuur een mediator kan inschakelen wanneer dat nodig is. Er hoeft dan niet eerst een besluit te worden genomen. Om VvE’s en beheerders hierbij te helpen heeft Fuse Mediation een instructie geschreven wat het eenvoudig maakt om jaarlijks het mediationbesluit te nemen. Download de instructie hier. Er is ook een papieren versie. Mocht u die willen ontvangen neem even contact op via www.fusemediation.nl.

 

Korting voor VvE-beheerders

Als beheerder kunnen conflicten in de VvE’s die u beheert u veel tijd en (dus) geld kosten. Het kan dus een goed idee zijn om VvE’s door te verwijzen naar mediation. Om VvE’s een extra stimulans te geven te kiezen voor mediation kan het helpen wanneer u een aantrekkelijke korting kunt aanbieden. Wilt u weten hoe dat werkt? Neem dan even contact op met Fuse Mediation

Contact ons

Vragen of een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.