Skip to main content

Jaarlijkse huurverhoging en de Coronacrisis

Verhuurders en eigenaren worden in deze weken geconfronteerd met de gevolgen van Corona. De ene verhuurder meer dan de andere. Wij zien dat er vaak en ook creatief door onze verhuurders meegedacht wordt met de huurder die in de problemen is gekomen. Een aantal van onze beheerders speelden met de gedachte om tijdens de intelligente lockdown de jaarlijkse huurverhoging uit te stellen. Ze hebben ons de vraag voorgelegd of dit juridische consequenties zou hebben. Misschien heeft u ook wel uitstel gegeven. Hieronder leggen wij graag uit wat de mogelijkheden zijn.

De verhuurder mag de huur 1 keer per jaar verhogen (of 2 keer per 24 maanden). Het voorstel tot huurverhoging moet schriftelijk gedaan worden, waarbij het voorstel minimaal 2 maanden voordat de huurverhoging ingaat aan de huurder moet worden toegestuurd. Normaal gesproken wordt de huurverhoging jaarlijks aangezegd per 1 juli, zijnde 12 maanden na de vorige verhoging. Op grond van de wet is in dat geval vereist dat de aanzegging de huurder voor eind april bereikt. Mocht een verhuurder het voorstel tot huurverhoging niet in april 2020 willen doen, maar op een later tijdstip van dit jaar (met een latere ingangsdatum) dan is dit mogelijk. Uiteraard moeten wel de reguliere vereisten in acht genomen worden, zoals de 2 maanden termijn.

Indien er in 2020, vanwege de corona crisis, gekozen wordt voor een latere ingangsdatum van de huurverhoging belet dit de verhuurder niet om in 2021 de huurverhoging weer per 1 juli te laten ingaan.

De wet biedt de verhuurder namelijk de mogelijk om op grond van artikel 7:250 lid 3 BW in het daarop volgende jaar op de reguliere huurverhogingsdatum terug te komen, omdat de termijn tot aan de volgende huurverhoging zoveel korter mag zijn als de eerste periode langer is geweest. Dit betekent dat als de huurverhoging dit jaar met 4 maanden wordt uitgesteld, de huurverhoging volgend jaar 4 maanden eerder doorgevoerd mag worden.  

Contact ons

Vragen of een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.