Skip to main content

Betalingsmoraal hard onderuit

26-06-2019  |  MKB Nieuws

De gemiddelde betalingstermijn van bedrijven en het percentage van de omzet dat moet worden afgeschreven is in een jaar tijd aanzienlijk gestegen. Een jaar geleden betaalden bedrijven de rekeningen binnen 28 dagen. Nu is dat binnen 45 dagen. Het percentage van de omzet dat bedrijven dit jaar afschrijven is 2,6% in plaats van 1,5% vorig jaar. Concreet houdt dat in dat bedrijven dit jaar 14 miljard euro zullen afschrijven.

Deze gegevens zijn gepubliceerd door Intrum in het European Payment Report 2019.

Het lijkt erop dat sinds de wettelijke betalingstermijn is vastgesteld op 60 dagen de betalingstermijnen langer worden. MKB Nederland heeft hier onlangs ook over aan de bel getrokken. De betalingstermijnen zien zij weer oplopen en de mkb-ondernemers zijn volgens hen daarvan de dupe.

Het voorstel van de staatssecretaris van Economische Zaken om de betalingstermijn van grote bedrijven terug te brengen naar 30 dagen, kan dan ook naast steun vanuit de Tweede Kamer, rekenen op steun van MKB Nederland. Uit het gepubliceerde rapport blijkt dat een kwart van de bedrijven wil dat er wetgeving komt om het probleem van lange betalingstermijnen op te lossen.

Momenteel gaat het economisch goed,  maar 48% van de bedrijven verwacht binnen 5 jaar weer een economische crisis en 6% van de bedrijven zegt al in een nieuwe crisis te zitten.

Vanuit het MKB lijkt er echter nauwelijks gereageerd te worden op deze cijfers en verwachtingen. Onderzocht is dat een op de drie MKB-ers nu geen maatregelen neemt om slechte betalingen bij een eventuele crisis op te vangen. Bij grote bedrijven neemt 92% al wel maatregelen.

Ons kantoor werkt al jaren voor een breed scala aan ondernemers in het MKB en wij hebben (helaas) ook al wat crisisjaren meegemaakt. Het devies blijft dat voorkomen beter is dan genezen. Heeft u momenteel geen plannen op de plank liggen om het betalingsgedrag van uw klanten te verbeteren of om in te kunnen grijpen als het betalingsgedrag verslechtert? Neem dan contact met ons op. Met behulp van onze quickscan brengen wij uw eventuele risico’s snel in kaart en adviseren wij u over de te nemen acties binnen uw debiteurenportefeuille. U kunt contact met ons opnemen op telefoonnummer 088-9993570 of per email sales@boitenluhrs.nl.

 

Contact ons

Vragen of een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.