Skip to main content

"Kleed u warm aan, het is koud buiten"

27-03-2018  |  Artikel Algemeen

Je huis uit worden gezet. Dat gebeurt in ons land dagelijks bij tientallen mensen. Hoe gaat zoiets ingrijpend in z’n werk?

Op de tweede lentedag is het ijzig koud in de straten van Den Haag. Mensen zijn bezig met het krabben van hun autoruiten. Bij een winkelcentrum in een buitenwijk van de stad komen politie, slotenmaker, deurwaarder, gemeente, woningbouw en een ontruimingsbedrijf al vroeg samen. Door de manier van begroetten lijkt het alsof ze elkaar al jaren kennen. En dat is ook zo. Elke week komen deze mannen bij elkaar om huizen leeg te maken. Noodgedwongen komen mensen hierbij op straat te staan na vaak een maandenlange huurachterstand te hebben.

Ravage

Op de vijfde etage van een oud appartementencomplex is een van de voordeuren met hout dicht getimmerd. Ook zijn delen van de deur weggebrand. De bewoner zit sinds oktober in de gevangenis en dus breekt de slotenmaker de deur open om binnen te komen. Kranten, schoenen, etensresten en rekeningen vullen de betonnen vloer. Op de gang ligt een oud matras. De ramen van de douche en het toilet zijn gebroken. Een ravage. Een buurman staat twee meter verderop in de deuropening te kijken hoe mannen met spullen het huis uit lopen.

‘’Na ongeveer een maand verhuren wij het huis weer aan een nieuwe bewoner, vertelt een man van de woningbouw, ‘’eerst moet het weer zijn opgeknapt’’. De voorman van het ontruimingsbedrijf maakt foto’s van de spullen in het huis. ‘’Ik beoordeel welke spullen er van waarde zijn en worden opgeslagen en wat er vernietigd wordt. Soms twijfel ik over een voorwerp, dan neem ik altijd het zekere voor het onzekere en slaan we het op.’’

Vriendelijk

Ontruimingen gebeuren niet zonder  aanwezigheid van politie. De hoofdofficier van justitie behartigt de belangen van de schuldenaar. Ook grijpt hij in als een situatie dreigt te escaleren. Hij belt een paar straten verderop aan bij een volgend adres. Opnieuw een bovenste verdieping van een soortgelijk appartementengebouw. Een kleine man van middelbare leeftijd opent aarzelend de deur. Hij maakt een schichtige indruk en praat met zachte stem. ‘’Goedemiddag’’ roept de agent vriendelijk, ‘’deurwaarder en politie, wij komen voor de ontruiming.’’ De man blijft onberoerd staan. Rustig legt de deurwaarder hem uit wat er precies gaat gebeuren.

‘’Doet u handschoenen aan en een dikke jas, het is koud buiten’’ adviseert de politieman. Even later stapt de man naar buiten met een weekendtas en koffertje. De agent volgt hem en draagt een stapeltje kleding onder zijn arm.

Verzorgster

Aan de wand in de gang hangt een papiertje. In handgeschreven tekst is er te lezen: Alles wat je toevertrouwd wordt tegen jezelf misbruikt!!!  In de woonkamer zijn posters te zien van een vechtende Bruce Lee. Aan het plafond in de kamer hangt op de plek van een lampaansluiting een touw. Een strop.

Een kwartier nadat de bewoner zijn huis heeft verlaten staat hij beneden in de hal een sigaret te roken. ‘’U hoeft hier niet te blijven hoor meneer’’ legt de deurwaarder uit. ‘’Ik wacht op mijn verzorgster’’ antwoord de man. Na een half uur verschijnt zijn maatschappelijk werkster. ‘’Ik was vandaag eigenlijk vrij, maar ik wil graag proberen om voor vanavond een slaapplek voor u te regelen, ‘’ vertelt de jonge vrouw. De deurwaarder spreekt nog even met haar door hoe meneer zijn spullen terug kan krijgen. ‘’Wilt u kijken of u een blauwe Koran ziet liggen?’’, vraagt de man ineens. ‘’Die moet u bewaren.’’

Of dit uitzonderlijke situaties zijn voor een ontruiming dag? ‘’Oh nee, zeker niet!’’ roept de politie. De overige mannen schudden instemmend het hoofd. ‘’Je komt genoeg huizen tegen waar de muizen letterlijk rondrennen. Toch zitten er ook regelmatig nette huizen tussen met een dure inrichting.’’

Rekeningen

De laatste ontruiming is in een soort studentenhuis. De eigenaar opent de deur van het huis. Het is er stil. Voor alle drie de kamerdeuren ligt een stapel post. De vloer van de betreffende kamer ligt bezaait met spullen. De rekeningen vallen op door de namen van deurwaarders- en incassobedrijven die op de enveloppen staan. Ook de hoeveelheid blauwe enveloppen springt in het oog.

De twee overige ontruimingen die vandaag voor de deurwaarder gepland staan gaan niet door. Op het laatste moment krijgt hij door dat er een betaling is gedaan, waardoor de huurders in het gehuurde mogen blijven. ‘’Vroeg weekend voor mij’’, roept een medewerker van de gemeente. De mannen geven elkaar een hand en gaan ieder hun weg.

 

 

 

Contact ons

Vragen of een afspraak maken?

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven over de ontwikkelingen op incasso gebied binnen uw branche? Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang deze elke maand.